NORRHOLMEN's AVELSVERKSAMHET


AVELSDUGLIGA HÄSTAR
Eftersom Norrholmen strävas efter att få fram de bästa hästarna med den bästa möjliga exteriören är det naturligtvis viktigt att vi bara använder oss av de bästa avelshästarna. Vi har en gräns på vilka hästar som får användas och vilka som inte är dugliga. En hingst som är bedömd Klass I med 37 poäng eller mindre räknas som en oduglig avelshingst och de kastreras omedelbart och används enbart som tävlingshäst, och bli då prestations häst. Det samma gäller ston som är bedömda klass I med 36 poäng eller mindre, dock kastreras ju inte de utan de använd bara helt enkelt inte till avel. Vi värderar egentligen en prestations häst lika högt som en avels häst eftersom de är framfötterna för stuteriet på två olika men minst lika viktiga plan. De föl som föds på Norrholmen tränas från tidig ålder i hantering och förberedande inför treårstest och andra bedömningar, strax innan slutet på unghästarnas andra år eller precis i början på Januari på deras tredje levnads år börjar vi på allvar rida in dem så att alla som är lämpliga ska ha en chans i treårstestet och kanske även i treårshchampionatet.

Föl födda på Norrholmen deltar också i Föl championaten för att få en så tidig bedömning som möjligt, föl som inte gör ifrån sig bra brukar oftast bli planerade att bli prestations hästar redan då men om de skulle utvecklas enormt under uppväxten kan det så klart ändras. Även föl som inte är födda på Norrholmen men efter Norrholmen hästar vill vi gärna deltar i liknande test och Championat för att det inte bara lönar fölet men också våra hästar som fölet är efter eller under.

AVELSSAMARBETE
Norrholmen ingår i ett lite speciellt avelssamarbete tillsammans med Wingsjö Stuteri och Vinterhed, detta samarbetet är väldigt utförligt och hästar födda inom detta samarbete är så kallade WNV hästar och de bär och prefixet WNV. För att en avkomma ska räknas som en WNV avkomma måste den ha föräldrar från två av de tre olika stallen, alltså avkomma med föräldrar från ett och samma stall får stallets normala prefix.WNV hästarna är menade att vara av bästa möjliga kvalité och med dessa avkommor av vi noga med att endast de bästa tänkbara föräldrarna används för avel. Uppfödaren till dessa WNV avkommor avgörs av vem som äger stoet so uppfödaren blir automatiskt sto ägaren.

TILLGÄNGLIGA HINGSTAR
De hästar som för närvarande är avelsgodkända och används inom avels finns under hingstar,  andra ev. hingstar under dressyr- eller hopphästar är inte tillgängliga för avel, de kan hända att de någon gång flyttas in under hingst fliken men så länge de inte finns där går de inte att använda för avel, privat eller allmän, det kvittar.

HINGSTARNA

WNV ROTT A'Dor
UTSIKTENS ISAAC NEWTON
NORRHOLMENS DONTHELLO 1108
UTSIKTENS Y'ALL WANT A SINGEL
BEDÖMNING

DIPLOM / -
DIPLOM / G
DIPLOM / G
KLASS I / G
NATURLIG

3 ooo kr
5 000 kr
4 000 kr
2 000 kr
AI

5 000 kr
7 000 kr
6 000 kr
4 000 kr
FAI

2 000 kr
4 000 kr
3 000 kr
1 000 kr
TAI

4 000 kr
6 000 kr
5 000 kr
3 000 kr